آشنایی با اعتراض مالیاتی و نحوه اجرای آن برای هرفردی که به هر نوع مشغول به کسبوکار و فعالیتی اقتصادی است امری ضروریست.
مالیات از جمله موضوعاتیست که در روزگاران دور و نزدیک وجود داشته و امروزه یکی از اصلیترین منابع درآمدی دولتها به حساب میآید. همانطور که میدانید مالیات درواقع تخصیص بخشی از درآمد فعالیتهای اقتصادی جامعه به دولت بوده تا به وسیله آن برخی از خدمات رفاهی جامعه مانند بهداشت، انرژی و… را فراهم کند. نرخ مالیات مقدار ثابتی ندارد و همیشه توسط دولت و قانون به دو صورت مالیات مستقیم و غیرمستقیم تعیین میشود؛ بر این اساس مالیاتی که برای کسبوکارهای پردرآمد تعیین میگردد سنگینتر از مالیات کارهای کمدرآمد میباشد اما در این بین ممکن است برخی از میزان مالیاتی که برایشان درنظر گرفته شده رضایت نداشته باشند و صدد تغییر مقدار آن برآیند. در ادامه جهت آشنایی با اعتراض مالیاتی و نحوه اجرای آن با ما همراه باشید..
اعتراض مالیاتی چیست؟
به طور کلی مالیاتهایی که به افراد یک جامعه تعلق میگیرد شامل مالیاتهای مستقیم، غیرمستقیم، مالیات بر ارزش افزوده، بر ارث، بر مهاجرت، بر فروش، بر نقل و انتقالات و مالیات بر ارزش افزوده میباشد.
حق طبیعی هر فرد حقیقی یا حقوقی است که جهت پرداخت مالیات خود اعتراض داشته باشد؛ چنانچه مالیات مطابق آنچه که توسط دولت تعیین گردیده پرداخت نشود به آن جریمهههای متفاوتی تعلق خواهد گرفت. بنابراین راه اصولی کم کردن میزان مالیات و یا جریمههایی که به آن تعلق گرفته است اعتراض مالیاتی میباشد که به صورت اعتراض به برگ تشخیص مالیاتی تنها در مدت 30 روز پس از محاسبه مالیات صورت میگیرد. برگ تشخیص مالیات همان سندی است که برآن مشخصات فرد، میزان عملکرد کاری و مالیاتی که به او تعلق میگیرد درج شده است و در صورتی که اعتراضی به آن صورت نگیرد، برگ قطعی صادر میشود.
اعتراض به مالیات تعیین شده در برگ تشخیص مالیاتی مراحلی دارد که طی نکردن این مراحل قانونی به ترتیب و در زمان مشخص خود میتواند موجب از دست دادن وقت و انرژی فرد معترض گشته و نهایتا به نتیجه دلخواه خود دست نیابد.
مراحل اعتراض به مالیات تعیین شده کدامند؟
در مرحله نخست فرد باید با مراجعه به سازمان ثبت اعتراض، علت اعتراض را به همراه مدارک موجود در فرم مخصوص اعتراض وارد کند؛ در این فرم میبایست اعتراض و مشکلات مربوطه را به صورت چکیده و خلاصه بدون ذکر جزئیات و بدون توهین و الفاظ بیادبانه به مامور مالیات نوشته و تمامی مدارک به فرم پیوست گردند.
مورد اعتراض توسط رئیس اداره امور مالیاتی بررسی میشود و در صورت تایید شدن و کفایت دلایل و مستندات فرد، مورد اعتراض را ثبت و امضا کرده و به هیئت حل اختلاف مالیاتی می فرستد. اگر مورد اعتراض به تایید رئیس اداره مالیاتی نرسد، علت عدم تایید در برگه تشخیص ثبت و برای فرد ارسال میگردد.
پس از ارسال مدارک، در تاریخی مقرر فرد با هیئت حل اختلاف مالیاتی وارد مذاکره میشود. اعضای هیئت حل اختلاف مالیاتی 3 نفر بوده که شامل یک نفر نماینده از سازمان امور مالیاتی، یک قاضی از قوه قضاییه مسلط به امور مالیاتی و یک نفر به عنوان نماینده انجمنها. با مشخص شدن نتیجه نهایی، برگه قطعی پرداخت مالیات ثبت و ارسال میگردد که این حکم منجر به رای قطعی در مورد میزان پرداخت مالیات بوده و پس از آن فرد به مدت 10 روز فرصت تسویه مالیات را خواهد داشت.
اگر در مواردی استثنایی، فرد همچنان به نتیجه رای هیئت حل اخلاف مالیاتی شکایتی داشته باشد میتواند از طریق شورای عالی مالیاتی برای اعتراض خود اقدام نماید. این شورا توسط سازمان امور مالیاتی به حکم وزیر اقتصاد، متشکل از 25 نفر از افراد در زمینه مالیاتی و حقوقی تشکیل شده و با رای تعداد اکثریت آنها حکم نهایی صادر میگردد.
بیشتر بخوانید : خدمات حسابداری که حتما شما به آنها نیاز خواهید داشت
در صورت عدم رعایت مراحل اعتراض به مالیات تکلیف چیست؟
اگر فردی به هر دلیل موفق به انجام اعتراض در زمان تعیین شده نگردید، میتواند از شکایت فوقالعاده استفاده نماید؛ به این صورت که هیئتی 3 نفره از سوی وزیر اقتصاد تشکیل میشود و با بررسی کامل مدارک موجود، با نظر اکثریت رای نهایی را صادر مینمایند. در نهایت اگر مسئله از راه شکایت فوقالعاده نیز حل نشد، پرونده به دیوان عدالت اداری ارسال میگردد.
نتیجه گیری
در این مقاله سعی کردیم تمامی جزئیات جهت آشنایی با اعتراض مالیاتی و نحوه اجرای آن را برای شما خوبان شرح دهیم. امیدواریم که توانسته باشیم شما را در آموزش این موضوع همراهی کنیم اما همچنان توصیه ما این است که جهت انجام و پیگیری هرچه صحیحتر اعتراض بر مالیات تعیینشده خود حتما از یک وکیل مالیاتی مجرب کمک گرفته تا مراحل مطابق با زمان و اصول تعیینشده خود پیش روند چرا که گاهی ممکن است افراد به دلیل نداشتن تخصص و اطلاعات کافی، به هر نحوی مشمول جریمههای سنگین مالیاتی شوند. لطفا تجربههای خود در امور مالیاتی را با ما در میان گذارید. موفق باشید …
اگر هرگونه سوال و مشکل در رابطه با مالیات دارید میتوانید از کارشناسان موسسه خدمات مالی و مالیاتی ترازینه مشورت بگیرید.