مهر 15, 1400

کدینگ حسابداری چیست؟

کدینگ حسابداری

علم حسابداری با وجود محاسبات زیاد و بسیار پیچیده خود می‌تواند به فرآیندی آسان و جذاب تبدیل شود که این امر به لطف وجود فرآیند کدینگ حسابداری قابل انجام است. کدینگ حسابداری یکی از موضوعات اصلی و بسیار مهم حسابداری بوده که در طبقه‌بندی و تفکیک داده‌ها و نظم بخشیدن به آن‌ها کمک بزرگی به حسابداران می‌نماید. در ادامه این مقاله به بررسی ماهیت کدینگ در حسابداری، اهمیت و کاربردهای آن، انواع، مراحل و سطوح کدینگ و هرآنچه باید از آن بدانید از زبان کارشناسان موسسه خدمات حسابداری و حسابرسی ترازینه بپردازیم. با ما همراه باشید…

کدینگ حسابداری چیست؟

کدینگ حسابداری در کسب‌وکارهای گسترده، به دسته‌بندی اطلاعات و حساب‌ها گفته می‌شود که به هریک از دسته‌ها یک کد تعلق می‌گیرد و با استفاده از این کدها می‌توان کلیه حساب‌ها را در شاخه‌ها و زیرشاخه‌هایی دسته‌بندی نمود. به زبانی ساده‌تر کدینگ حسابداری نظم بخشیدن به اطلاعات مالی و دسته‌بندی نمودن آن‌ها می‌باشد تا در مواقع لزوم بتوان به آسانی به آن‌ها دسترسی پیدا کرد.

انواع کدینگ حسابداری کدامند؟

انواع کدینگ حسابداری شامل کدینگ متوالی، کدینگ سلسله مراتبی، کدینگ حفظی، کدینگ توده‌ای و کدینگ وجهی می‌باشد که در ادامه به توضیح در مورد هریک می‌پردازیم:

کدینگ متوالی: در این کدینگ حسابداری همان‌طور که از نامش پیداست کلیه داده‌ها پشت‌سرهم و متوالی قرار گرفته و اعداد متوالی به آن‌ها اختصاص داده می‌شود. کدینگ متوالی با نام‌های کدینگ سریالی یا پی‌درپی نیز یاد می‌شوند. دستیابی به اطلاعات در این روش بسیار آسان می‌شود زیرا هر کد پشت سر کد بعدی قرار می‌گیرد.

کدینگ حفظی: این نوع از کدینگ از نوع کددهی ساده می‌باشد که علامتگذاری در آن بر مبنای حروف زبان فارسی صورت می‌گیرد؛ به این صورت که به طور خلاصه و مختصر حروف اول کلمات هر حساب برای بازه خاصی از داده‌ها اختصاص یافته و آن حرف به عنوان حرف اول آن دسته از حساب‌ها شناخته می‌شود. به طور مثال حساب‌های بستانکار با کد”ح-ب” شناخته خواهند شد.

کدینگ تود‌ه‌ای: در روش کدینگ توده‌ای اعداد و کدها صرفا برای یک حساب مشخص اختصاص داده می‌شوند که تنها در یک دوره مالی قابل استفاده می‌باشد.

کدینگ سلسله مراتبی: بهترین و پرکاربردترین نوع کدینگ، کدینگ سلسله مراتبی می‌باشد که در آن داده‌ها دارای نظم و ترتیب خوبی بوده و از طرفی می‌توان آن را به اندازه لازم گسترش داد؛ بنابراین هیچ‌گونه محدودیتی در تعداد داده‌ها و حساب‌ها ندارد. همچنین از دیگر مزیت‌های این روش در کدینگ داده‌ها، افزایش دقت در دسته بندی و یافتن اطلاعات می‌باشد. کدینگ سلسله مراتبی در واقع ترکیبی از کدینگ‌های متوالی و حفظی است که از روش هردو کددهی در خود بهره برده است.

کدینگ وجهی: در این روش هر عدد به یک حساب تعلق می‌گیرد. از طرفی شخص حسابدار می‌تواند اعداد و حروفی را ترکیب کرده و با استفاده از آن‌ها برای هریک از حساب‌ها و محصولات یک وجه در نظر بگیرد. این نوع از کدینگ نیز جزء روش‌های بسیار خوب در طبقه‌بندی و نظم‌دهی به اطلاعات محسوب می‌گردد که این کار را به صورت قابل‌فهمی برای افراد مختلف صورت خواهد داد.

برای انجام کدینگ حسابداری به چه ابزاری احتیاج است؟

 فرآیند کدبندی اطلاعات و حساب‌ها را می‌توان با در اختیار داشتن یک قلم و کاغذ ساده انجام داد اما از آنجایی که کسب‌وکارهای گسترده دارای اطلاعات مالی وسیعی می‌باشند و انجام این کار برای آن‌ها بسیار طولانی و کسل‌کننده می‌باشد لازم است تا از نرم‌افزارهای حسابدرای مانند اکسل و دیگر نرم‌افزارهای موجود کمک بگیرند؛ این کار علاوه بر سرعت بخشیدن به کار موجب بالا بردن دقت در انجام کار می‌گردد؛ از طرفی با استفاده از این نرم‌افزارها می‌توان تغییرات لازم را در شکل و نوع دسته‌بندی اطلاعات اعمال نمود.

چرا انجام کدینگ در حسابداری اهمیت ویژه‌ای دارد؟

همان‌گونه که در ابتدای مقاله ذکر شد انجام کدبندی حسابداری موجب بالا بردن سرعت در ثبت نمودن اطلاعات مالی و دسترسی سریع‌تر به این اطلاعات می‌‌گردد؛ از دیگر اهداف این کار، افزایش دقت و جزئیات بالا بوده که خود از بروز خطاهای انسانی هنگام پردازش جلوگیری می‌نماید. مزیت دیگر کدینگ نیز استاندارد و یکپارچه نمودن اطلاعات بوده که موجب می‌گردد تا هنگام محاسبات و انجام سرمایه‌گذاری‌ها بتوان آسان‌تر تصمیم‌گیری نمود.

انواع کدینگ حسابداری

مراحل و سطوح در کدینگ حسابداری کدامند؟

مرحله 1: در مرحله ابتدایی لازم است تا گروه حساب‌ها مشخص گردند که برای این کار به هرکدام یک عدد تعلق می‌گیرد. در این سطح می‌توان کلیه هزینه‌ها، درآمدها، بدهی‌های جاری و غیرجاری، حقوق‌ها و سرمایه‌گذاری‌ها را قرار داد.

مرحله 2: در این مرحله گروه حساب‌های مرحله قبل را به حساب‌های کل ریزتر کرده و به هر حساب کل مجددا یک کد می‌دهیم. در واقع در این سطح حساب‌ها تعریف می‌گردند.

مرحله 3: در مرحله سوم نیز همانند مرحله قبل هریک از حساب‌های کل را تفکیک و به هرکدام یک کد اختصاص می‌دهیم. این حساب‌ها به حسابهای معین در حسابداری معروف هستند.

مرحله 4: در این مرحله که در واقع مرحله آخر کدینگ حسابداری محسوب می‌گردد حساب‌های معین کدبندی و بررسی می‌گردند.

سخن پایانی

در دنیای امروزی افراد با هرکسب‌وکاری تلاش می‌نمایند تا بررسی امور مالی خود را تا حد امکان ساده نمایند. کدینگ حسابداری یکی از بهترین راه‌حل‌ها برای انجام این کار بوده که سرعت انجام امور حسابداری را بالا برده و به انجام هرچه با کیفیت‌تر این کار کمک می‌نماید. در این مقاله سعی نمودیم تا شما همراهان را با کدینگ حسابداری و هرآنچه باید از آن بدانیم آشنا نماییم. امیدواریم بتوانید از این آموزش به خوبی در کسب‌وکار خود استفاده نموده و روزبه‌روز آن را رونق ببخشید. موفق باشید.

موسسه ترازینه با داشتن بهترین حسابداران، حسابرسان و مشاوران، شما را در مشاوره مالی ، حسابداری، حسابرسی، مشاوره مالیاتی راهنمایی می کنند.

5/5 - (2 امتیاز)